Con Spirito synger takk for seg

Gjenklangen av et livslangt prosjekt

Arne J. Solhaug

Vårt Land, tirsdag 8. mars 2005


Kammerkoret Con Spirito og dirigenten Helge Birkeland er inne i sin avslutningsrunde, og åpnet med en konsert som bekrefter dette koret og denne dirigentens særegne kvalitet og posisjon i norsk musikkliv i Nordstrand menighetshus søndag.
    Programmet hadde overskriften "Romantikken i mange farger", og var representativt for korets allsidige repertoar. Som solist deltok barytonen Nils Arne Helgerød.

Entusiasme. Konserten ble fremfor alt et klingende uttrykk for Helge Birkelands store innsats for koret Con Spirito. Og allikevel var perspektivet ved denne anledning mye større. Helge Birkeland har gjennom et langt liv vært en stimulator for norsk korbevegelse, for sangglad ungdom i de kristne folkehøgskoler, for norsk kirkemusikk i sin alminnelighet. Gjennom sin smittende entusiasme og musikalske innsikt har han lært flere generasjoner noe verdifullt om sangens hemmelighet og om ekte kunstnerisk formidling.
    Som en gjenklang fra sitt livslange prosjekt presenterte Helge Birkeland også denne gang sangtekstene for publikum. Dette til forsterkning av lytteropplevelsen, men ble samtidig også en påminnelse om at sangene fra romantikken ikke er bevart på grunn av deres tekster, snarere er det musikken som har reddet dem fra glemsel.

Engasjement. Konsertens høydepunkt var fremførelsen av Griegs fire salmer. Her hadde koret en levende klang, stort engasjement og en merkbar vilje til å formidle innholdet. Nils Arne Helgerød løste solistoppgavene med fin musikalsk innlevelse, og sang stødig med varm og klar røst.
    Con Spirito sang først en avdeling Brahmssanger. Dette ga konserten en noe tung og dyster start. Det lille koret og de akustiske forhold klarte ikke å åpne for romantikkens monumentale og storfølte klangverden. Best lyktes de to siste.
    En avdeling med bare damekor hadde mange vakre enkeltheter. Mest engasjerte de utadvendte sangene hvor tolkningene var ledigere og mer preget av overskudd.