Svært vakker førjulskonsert

Vakkert. Det ble en svært vakker og stemningsfull førjulskonsert i går kveld i Bragernes Kirke. Imponerende, skriver Drammen Tidendes anmelder. (Foto: Rune Folkedal)

Jeg har gått rundt i julegater og juleutstillinger noen dager nå uten å føle julens snarlige tilstedeværelse, men midt under Det Hev Ei Rose Sprunge kjente jeg den ekte følelsen av advent dirre gjennom kroppen. Takket være et lite kor helt utenom det vanlige.

Con Spirito ble stiftet av dirigent Helge Birkeland tilbake i 1972, og har vunnet en rekke priser både i inn og utland. Med 14 kvinnelige sangere og 11 mannlige viste koret seg frem med en dybde, en lekenhet og en rikhet på følelser som gjør koret til et av landets fremste. Dirigenten selv, i fjor utnevnt til æresdirigent av Norske Kordirigenters forening, trekker på årene, men det var ingen tvil om gnisten i hans ledelse av koret denne kvelden heller.

Bare vel 60-70 betalende hadde latt seg lokke til kirken. Kanskje føler mange det enda er litt tidlig å la seg henføre av julens og adventstidens stemninger, men det var som sidekameraten kommenterte: Synd det er så få folk når et av landets beste kor skal synge!

Sondre Bratland hadde sin varme, folkekjære og ruvende tilstedeværelse i kjent stil, men det var først og fremst Con Spirito som bar denne flotte konserten. 26 par varme hender som bar deg gjennom hviskende vinder, som en lett berøring av en sommerkledt kvinne, men også gjennom mektige brenninger som brått kom inn fra havet.

Det blir en helt annen romfull klang i kirken når den er såpass ubesatt. Jeg har hørt Deilig Er Jorden noen ganger i mitt unge liv, men jeg tror ikke jeg har hørt en så ydmyk, vakker og original utgave av sangen alle synger på sine juleturneer før. Og som avslutning fikk publikum reise seg og synge med i en mer folkelig utgave av den samme sangen. Jo da, de 60-70 som var i Bragernes Kirke i går kveld har fått julestemning nå, og Con Spirito er virkelig et imponerende kor!

Johnny Andreassen